czwartek, 2 sierpnia 2012

Tym razem mi się upiekło(a)

(scroll down for english)

Stanowczo stwierdzam, że wyrzucą mnie z lotniska za nadbagaż.
Znów mnie poniosło w cudownym sklepie z naczyniami, które wykorzystam do nowych zdjęć..
No nic, mam nadzieje, że zakupy chociaż trochę zrównoważą się z kosmetykami
i jedzeniem, które ze sobą przywiozłam i zużyłam przez ostatnie tygodnie..

Aż trudno mi uwierzyć, że za tydzień o tej porze będę już przesiadać się w Monachium na samolot do Katowic.. nie mogę się doczekać.

A tym czasem mimo zakończonej już akcji "Pokaż swoje śniadanie" podzielę się z Wami
moją pierwszą pieczoną owsianką.
Muszę powiedzieć, że zdecydowanie zaprzyjaźnię się z tą piekarnikową wersją, szczególnie
podczas chłodniejszych poranków.





Pieczona bananowa owsianka z jagodami i cynamonem
  • 4 łyżki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • pół szklanki mleka 0,5%
  • 1 mały banan
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść jagód
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego



Płatki owsiane z cukrem waniliowym zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.

Do mieseczki z płatkami ucieramy banana na dużych oczkach tarki, dodajemy połowę jagód oraz cynamon.

Po dokładnym wymieszaniu masy umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym lub innej foremce do pieczenia, układamy na wierzchu resztę jagód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 'C

Owsiankę pieczemy około 25 minut.

Gdy odrobinę ostygnie polewamy jogurtem naturalnym, możemy też udekorować ją dodatkową porcją śweżych owoców.



English version

Baked banana oatmeal with blueberries
  • 4 tablespoons of oatmeal (I used instant)
  • 1 tablespoon of wheat bran
  • half cup of milk of 0.5%
  • 1 small banana
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1/3 cup of berries
  • 2 tablespoons plain yogurt 
  • 1 teaspoon of vanilla sugar
  
Pour the hot milk to the bowl with oats and vanilla sugar and leave for a few minutes to swell.

After that add grated or mashed banana, half of the berries and cinnamon.


Mix everything and place in a baking pot
, place rest of the berries on top and bake in 200'C for about 20 minutes.

When
cool pour a bit of yoghurt, and decorate it with another portion of fresh fruits

34 komentarze:

  1. Muszę sobie niedługo taką zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie, podkradam przepis :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, jutro wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tym nadbagażem może nie będzie tak źle;)

    OdpowiedzUsuń
  5. znowu muszę zrobić pieczoną owsiankę, chociaż robiłam wczoraj ;)! wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna :) wiem dokładnie jak to jest jak człowieka ponosi w sklepach z naczyniami i innymi artykułami kuchennymi :D

    OdpowiedzUsuń
  7. dokładnie;) na zimowe poranki najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, skads to znam - zawsze obkupie sie i potem kombinuje, jak to wszystko przewiezc. Zwykle konczy sie na zamawianiu paczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, a ja już po śniadanku i mi smaka narobiłaś :) Ładnie to tak? :P
    Pozdrawiam serdecznie i smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze pieczonej nigdy nie jadłam, muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieczona jest boska. W ogóle owsianka to czysta ambrozja ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Te owoce wyglądają jak borówki, a nie jagody! Bądź co bądź to duża różnica!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody to nazwa zwyczajowa.
      Poza tym trudno stwierdzić czym był ten importowany owoc zakupiony w chińskim supermarkecie ;-)

      Usuń
  13. Owsianka świetna, ale to naczynko wywołało u mnie falę zazdrości ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieczone owsianki są rewelacyjne, sama ostatnio robiłam swoją:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jedno z Twoich ciast królowało na moich 19 urodzinach kilka dni temu. Wszyscy byli zachwyceni, a jeszcze bardziej, gdy dowiedzieli się, że jest to dietetyczna słodkość. A wiadomo - wszyscy na diecie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. owsianki są cudowne
    wszystkie
    :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten produkt to zdecydowanie borówka amerykańska :)

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks delish! Can't wait to try this wonderful recipe!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Owsianka to nasz numer jeden na śniadanie:) Takiej wersji jeszcze nie próbowałyśmy, dlatego koniecznie musimy to zmienić:) Wygląda naprawdę smakowicie:) Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  20. A ciekawy przepis. Takiej pieczonej owsianki nie jadlam, dlatego gotuje na wodzie bo lubie dietetycznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Pieczone owsianki to jedne z moich ulubionych. Z bananem- mistrzostwo ;D

    OdpowiedzUsuń
  22. Klasyczna owsianka w zupełnie innej odmianie - to lubię:) przepis wypróbowany, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Your means of eхplaining thе whοle thing
    in thiѕ articlе is genuinely nicе, аll be аble
    to without dіffіculty understаnd it, Thanks a lot.
    My website > Loans for Bad Credit

    OdpowiedzUsuń
  24. Thank you foг eνery other informative ωeb site.

    Where else may I am gеtting that tуpe of infоrmation
    written in such an iԁeal mаnner? I've a mission that I am just now working on, and I have been at the look out for such information.
    Review my web site - payday loans for bad credit

    OdpowiedzUsuń
  25. If you want to іncгeaѕe уouг familіarity just kееρ visіtіng
    thіs site and bе updatеd ωith the hottest gossiρ posted herе.
    my web site - loans for bad credit

    OdpowiedzUsuń
  26. Witaj, co robisz w Chinach? ja wlasnie wrocilam kilka dni temu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Tak mi się skojarzylo... pewnie nieobce są Ci prośby na ulicy o to, by ktoś zrobił sobie z Tobą zdjęcie ;) Albo okrzyki "JLANG LIU/LOI" ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.