czwartek, 13 kwietnia 2017

Sałatka wielkanocna z soczewicą i jogurtowym sosem

Święta już całkiem za pasem, choć w tym roku ani trochę nie czuję ich klimatu.
Jestem totalnie pochłonięta remontem, natłokiem zamówień w poradni oraz przeziębieniem.

Niestety żadna z moich sióstr nie przylatuje do Polski na Wielkanoc, więc mama zdecydowała, że lekko okroimy nasze tradycyjne menu, obawiam się zatem, że pod moją nieobecność wykręci się z pieczenia pasztetu. No trudno, trzeba będzie odbić sobie serniczkiem.

Nie może jednak w trakcie Świąt zabraknąć sałatki - obiecałam Wam na facebooku nowy przepis i mimo przeciwności losu - oto jest! Prosty, sycący, pełny wartościowych produktów i surowych warzyw. 
Oczywiście bez majonezu, to białe to jak zwykle bezczelne oszustwo, ale smaczne oszustwo, obiecuję.



Sałatka wielkanocna fit


Sałatka wielkanocna z soczewicą i jogurtowym sosem
Cała sałatka to około 750g, 100 g sałatki dostarcza około: 94 kalorie; 5,2g białka; 3,9g tłuszczu; 9,5g węglowodanów 

Sałatka
  • 65 g zielonej soczewicy
  • 1/2 dużego awokado (70g)
  • 3 rzodkiewki (40g)
  • 1/2 dużego jabłka (100g)
  • 1/2 małej, żółtej papryki (50g)
  • 1 mały ogórek kiszony (30g)
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 jajka
 Sos jogurtowy
  • 100 g jogurtu naturalnego, kremowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • kilka kropel octu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu




Soczewicę dokładnie opłukujemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 25 minut, odcedzamy i pozwalamy ostygnąć.

Wszystkie warzywa oraz jabłko kroimy w kostkę (wielkość zależnie od preferencji), cebule drobno siekamy. Składniki wkładamy do dużej miski, dodajemy również ostudzoną soczewicę.

Jajka gotujemy na twardo, po wystygnięciu również kroimy w kostkę i dodajemy do reszty produktów, całość dokładnie mieszamy.

Wszystkie składniki na sos łączymy w kubeczku, zalewamy przygotowaną sałatkę i ponownie mieszamy, przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.




Do sałatki warto dodać również ulubione, świeże zioła lub suszone pomidory.
Sałatka z sosem jogurtowym powinna zostać zjedzona najlepiej w tym samym dniu, w którym została zalana sosem - wtedy jest najsmaczniejsza. Dodatek nasion chia w sosie będzie do pewnego momentu ładnie pochłaniał wytrącającą się z warzyw wodę.

7 komentarzy:

  1. musze wypróbować :)

    Radosnych świąt

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie akurat taka sałatka nie należy do tradycji, ale myślę, że byłaby pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie nie ma takiego przepisu tradycyjnego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie to wygląda, ale po świętach już nie mogę patrzeć na jedzenie :D pora wrócić do zdrowego jedzenia z FitME :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda super, powiedz mi prosze tylko czy ten sosik nie robi się zbyt gęsty bo podobno chia bardzo szybko pęcznieje :) boję się, żeby się nie zrobiło ptasie mleczko zamiast sosu :D

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.